Mondhygiëne

Als tandartspraktijk streven wij naar een volledig gezond en mooi gebit voor iedere patiënt. Een gebit ondergaat normale slijtage onder de normale omstandigheden. Dit is een natuurlijk proces, en daar iets niets vreemd aan. Door het kauwen vindt er bijvooreeld slijtage aan het gebit plaats. Ook vindt er erosie plaats door zure stoffen en suikers die in voeding zitten. De suikers zijn voedsel voor bacteriën die op het tandoppervlak leven. Deze bacteriën vormen een laag, die tandplak heet en wordt - als deze zichtbaar is - in een verder stadium tandsteen genoemd. Zij zetten het suiker om in zuur, wat het tandglazuur oplost.

Hoe zorg ik voor een goede mondhygiene?

Wanneer u een goede mondhygiëne heeft, en de mondhygiëne steeds goed bijhoudt, komen er in de regel weinig problemen voor in uw gebit. Dit bereikt u door een goede eetstijl te hebben, waarbij gedacht kan worden aan: In de praktijk voldoet u hiermee meestal om de mondhygiëne op pijl te houden. Flossen of ragertjes worden geadviseerd om tussen de tanden te komen.

Tandinspectie en controle

Alle gebitten zijn uniek, waardoor ieder gebit net iets meer of minder reageert op bepaalde stoffen. Het is daarom zeer aan te bevelen dat het gebit ongeveer twee keer per jaar wordt gecontroleerd. Bij deze controle onderzoekt de tandarts of u uw gebit goed onderhoudt, zodat u geen verminderde mondhygiëne heeft en hierdoor gaatjes (caviteit) of ontstekingen krijgt.

Verminderde mondhygiëne en klachten, wat nu?

Het komt voor dat de mondhygiëne verminderd is. Een belangrijke oorzaak daarvan is vaak door lifestyle of bepaalde medicatie van de patiënt. Indicaties daarvan kunnen bijvoorbeeld een slechte adem, pijnklachten en/of verkleuringen in het gebit zijn.

Wanneer u een verminderde mondhygiëne heeft, adviseert de tandarts u naar de mondhygiëniste te gaan. Zij maakt het gebit schoon voor u, zodat u vrij bent van tandplak en tandsteen, wat een kleinere kans op gaatjes en ontstekingen geeft.

Ik heb een gaatje, wat nu?

Een gaatje hoeft niet per se erg te zijn. Als het gaatje erg klein is, kan de tandarts beslissen om deze te monitoren. Dat houdt in dat er bij de volgende controle naar gekeken wordt of dit gaatje groter is geworden, of dat de mondhygiëne gezond is gehouden, waardoor het gaatje stabiel blijft en verder geen behandeling behoeft.

Als de gaatjes toch te groot zijn geworden, kan dit nare gevolgen (pijn) hebben voor de patiënt. Dan vraagt dit om behandeling.

Een goede mondhygiëne kan een behandeling bij de tandarts voorkomen.

Behandelingen

Bent u benieuwd welke behandelingen wij voor u kunnen uitvoeren? Bekijk de algemene behandelpagina. Bent u nieuwsgierig naar ons team van tandartsen, mondhygiëniste en assisentie? Bekijk dan onze teampagina.

Afspraak maken?

Wilt u direct een afspraak met een van onze tandartsen of met de mondhygiëniste maken? Bel direct naar de praktijk: 072 511 94 01!

Wordt u liever zelf teruggbeld? U kunt ook gebruik maken van ons terugbelformulier.

We zien u graag binnenkort in onze praktijk!