Vullingen

Als gaatjes te groot zijn om alleen in de gaten te houden (te monitoren), of als u last of pijn ervaart van de tand of kies, dan kan de tandarts het gaatje vullen.

De tandarts haalt het gaatje (carieus tandweefsel) weg. Dit gebeurt op een zo min mogelijk invasieve manier: gezond tandweefsel wordt hierbij zo min mogelijk weggehaald. Hierna vult de tandarts dit op met composiet. Het kan zijn dat het gaatje ver gevorderd is, en de wortel van de tand heeft bereikt. Dit is goed te zien op een röntgenfoto. Vaak ervaart u dan al heftige pijn van de tand of kies in kwestie. Hier zal de tandarts, wanneer nodig, een wortelkanaalbehandeling (endo) op uitvoeren.

Wij maken de vullingen zo, dat ze niet te onderscheiden zijn van de echte tand, zodat er geen kleur- of vormverschil is. De vulling zorgt er voor dat uw gebit er weer mooi uit ziet, en zijn functie behoudt. Wanneer een endodontische behandeling niet voldoet, wordt de tand getrokken (extractie).

Het kan voorkomen dat, na lange tijd, een vulling gaat verkleuren. Dit kan gebeuren wanneer de mondhygiëne niet toereikend is. Als u zich hieraan stoort, doordat dit bijvoorbeeld een voortand betreft en in het zicht is, kunt u advies aan ons vragen. De tandarts kan de verkleurde vulling dan eventueel vervangen, zodat het gebit weer mooi uit ziet.

Amalgaam werd vroeger voornamelijk gebruikt als vulmiddel. Hierin zit kwik, wat giftig is als dit vloeibaar is. U kunt er voor kiezen deze te laten vervangen voor composiet. Doorgaans is dit echter niet noodzakelijk.

Meer informatie?

Bent u benieuwd naar onze andere behandelingen? Bekijk de behandelpagina. Bent u nieuwsgierig naar ons team van tandartsen, mondhygiëniste en assisentie? Bekijk dan onze teampagina.

Afspraak maken?

Wilt u direct een afspraak met een van onze tandartsen of met de mondhygiëniste maken? Bel direct naar de praktijk: 072 511 94 01!

Wordt u liever zelf teruggebeld? U kunt ook gebruik maken van ons terugbelformulier.

We zien u graag binnenkort in onze praktijk!